+45 71 99 70 79 kontakt@wecademy.dk

Få unge nyuddannede godt med ombord

Velliv Foreningen

Konferencen blev afholdt d. 15. september 2023 – Se del 1 og del 2 lige her:

Hvorfor sætte fokus på unge nyuddannede?

Præstationspresset 

Starten på arbejdslivet er for mange unge forbundet med stress. Ny rapport fra SDU finansieret af Velliv Foreningen viser, at unge erhvervsaktive mellem 18 og 34 år rapporterer om større angst og større grad af depression og arbejdsrelateret stress end ældre generationer på arbejdsmarkedet. Årsagerne skal blandt andet findes i præstationspres, tempo og acceleration og en øget psykologisering.

Et højt præstationspres kommer både fra de unge selv, som gerne vil udfordres, udvikles og have det godt socialt. Men det kommer også fra arbejdspladserne, der ofte forventer, at unge er selvkørende fra dag 1.

Overgangen til arbejdslivet kan være hård

Men unge nyuddannede kommer direkte fra en uddannelseskultur, hvor de er vant til at få løbende feedback. Overgangen til arbejdslivet kan være hård og fuld af megen usikkerhed om forventninger og rammer. Det kan også resultere i en grænseoverskridende arbejdsetik, fordi man kan være i tvivl om, hvornår en opgave er løst tilstrækkeligt, og en modvilje mod at sige fra i frygt for at skuffe. Unge har samtidig store forventninger til arbejdet: de vil opleve mening, have fleksible vilkår og udviklingsmuligheder.

En øget psykologisering er en del af præstationssamfundet. Unge forventes at reflektere over deres egne reaktioner. Det betyder, at de ofte mærker efter, om de har det godt, og kan have en hyperopmærksomhed, hvis de ikke har det. Det positive er dog, at unge, i højere grad end ældre, ofte har et sprog for at snakke om deres trivsel.

God onboarding er vigtig

Det er dyrt for en virksomhed, hvis en nyansat stopper efter kort tid. Det kan koste op mod ½ mio. kr. i øgede rekrutteringsomkostninger, tab af produktivitet og mistet arbejdsindsats, viser beregninger fra HR-bureauer. Og det er desværre ikke sjældent, det sker. 25 % af alle nyansatte stopper inden, der er gået et år. Men det tal kan mindskes med en god onboardingproces, hvor den nyansatte bliver fortrolig med opgaverne, kender rammer og forventninger, får større engagement i opgaverne og arbejdspladsen, som giver lyst til at blive hængende.

 

Vil I være testvirksomhed?

 

Velliv Foreningen søger testarbejdspladser, som vil være med til at afprøve en indsats, der skal forbedre onboardingen af unge nyuddannede på arbejdsmarkedet:

  • Den nyeste viden fra forskningen inden for området
  • Netværk med andre virksomheder

Lyder det som noget for dig og din virksomhed?

Skriv til info@vellivforeningen.dk for at høre mere.

Bliv opdateret på hvornår Wecademy holder den næste omgang Formiddag med fokus!

Vil du have besked når du igen får mulighed for at deltage i et af vores online events, der giver dig en interessant og indsigtsfuld formiddag?

Skriv dig op, og så sørger vi for at du er holdt opdateret, informeret – og selvfølgelig inviteret!

Skriv dig op her!

Et webinar med udgangspunkt i forskning og gode værktøjer

Velliv Foreningen har støttet et forskningsprojekt der har udviklet tre værktøjer, der kan bruges i arbejdet og kan munde ud i en senioraftale for den enkelte.

Wecademy logo

Copyright Wecademy ApS | kontakt@wecademy.dk | +45 7199 7079

Idé, tilrettelæggelse og produktion